Fegyvertelen katona

november 01, 2017

Ezt a filmet már egy kicsit régebben néztem meg, de úgy érzem, hogy megérdemli, hogy az első bejegyzések között kaphasson helyet. Azt előre le kell szögezni, hogy kicsit fanatikusan fogok állni ehhez a filmhez, ugyanis Andrew Garfield-et nagyon, de nagyon imádom. A film alatt mindvégig kicsit olyan érzésem volt, mintha egy kisfiút tettek volna bele a szerepbe, aki megszeppent az őt körülvevő világtól.

Pontosan illett ez a vallásos, szerény karakterre, akit behívnak a katonaságba, és megfogadja, hogy hite miatt nem fog fegyverhez érni, ehelyett inkább gyógyítani fog. Ahogyan említettem ezelőtt, nem szeretem az akciófilmeket, bármit amiben fegyverek, háborúskodás vagy magas szintű erőszak van, de mégis, ez lett az egyik az örök-kedvencek listámról. Itt is voltak szép effektek, de nem fantasy módon, hanem nagyon is életszerűen, ha már csak a lövésekre, a lövések által okozott sebekre, a vérre, vagy a robbantásokra, azoknak hatásaira gondolunk. Nem restelltek a piszkot sem a színészeken hagyni, ami még inkább valóságos hatást keltett.

A szerelmi szál esetében olyan érzésem volt, mint amikor Radnóti írt Fanniról, emlékezett rá, amíg a koncentrációs táborok foglya volt. Amolyan ő-az-aki-életben-tart fajta kapcsolat, amelynek ereje és tisztasága erőt ad mindkét szereplőnknek. Szerettem azt is, ahogyan Desmond, a főszereplő kiállt azért, amiben hitt, morálisan, erkölcsileg iszonyatosan erős karaktert láthatunk, akinek megingásai is az erejét segítik elő, bár ezt ő nem látja, mi a tévé előtt ülve mégiscsak tudjuk, hiszen egy ilyen ember nem inoghat meg! 

És ami az egészet a legszebbé tette az az, hogy igaz történeten alapul. Meglehet, a filmnek ez az a fontos darabkája, ami az egészet annyira különlegessé, és annyira fontossá teszi nekünk, hétköznapi embereknek, akik arra szánják az időt, hogy megnézzenek egy, a háború borzalmait feldolgozó filmet. A drámát egyébként Mel Gibson nevezte, sokaknak mondhat sok mindent ez a név. Elismerésem. A film olyannyira jól sikerült, hogy rengeteg, de rengeteg jelölést kapott idén:
  • 2017 - Oscar-díj - legjobb vágás - John Gilbert
  • 2017 - Oscar-díj - legjobb hang - Kevin O'Connell, Andy Wright, Robert MacKenzie, Peter Grace
  • 2017 - Oscar-díj jelölés - legjobb film - David Permut, Bill Mechanic
  • 2017 - Oscar-díj jelölés - legjobb színész - Andrew Garfield
  • 2017 - Oscar-díj jelölés - legjobb hangeffektus vágás - Robert MacKenzie, Andy Wright
  • 2017 - Oscar-díj jelölés - legjobb rendező - Mel Gibson
  • 2017 - Golden Globe-díj jelölés - legjobb dráma
  • 2017 - Golden Globe-díj jelölés - legjobb drámai színész - Andrew Garfield
  • 2017 - Golden Globe-díj jelölés - legjobb rendező -Mel Gibson
Ja, emellett több, mint 26 millió dollárnyi bevételt szereztek a filmből. Hát, én nagyon, de nagyon imádtam. Ami esetleg még hiányzott volna egy picit, az Desmond jövője, miután megmentik az életét. Egy-két szaladgáló kisgyerek, bármi, ami meghozza azt a valóságos katarzist, hogy minden rendben van.

Képtalálat a következőre: „4.5 / 5 star”

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.